Chai latte na upršanú jeseň a chladnú zimu
Poznáš Chai latte? Ide o prášok vyrobený z čierneho čaju a korenín. Vyrába sa v niekoľkých formách, v bezkofeínovej verzii, so sušeným mliekom, ale aj bez neho, takže na svoje si určite prídu aj vegáni! Samotná história tohto produktu pochádza z Indie a korene Chai latte siahajú až do ajurvédy.
Príprava
10 minút
Porcie
1
Kalórie
/
Ingrediencie
- Chai latte (zmes)
- Sproud (ideálne Barista ale môže byť aj nesladená verzia)
- Muškátový orech
- Vo väčšej šálke (asi 220 – 250 ml objem) rozmiešame zmes Chai latte s malým množstvom horúcej vody.
- Ak nedisponujeme zmesou (ktorá sa dá už na Slovensku pomerne bežne kúpiť), pripravíme si náš vlastný Chai latte základ z čierneho čaju, do ktorého primiešame malé množstvo škorice, badiánu, muškátového orecha, kardamón a krátky výluh klinčekov.
- Následne si speníme mlieko. Máme dve možnosti.
- Mlieko napeníme pomocou profesionálneho kávovaru a trysky. Tento spôsob je naozaj jednoduchý.
- V prípade, že kávovar nemáme, zohrejeme si Sproud na teplotu okolo 70 stupňov (nie do bodu varu) a následne ho prelejeme do French pressu, ktorý doma určite nájdeme (možno po babičke, ktorá si v ňom robila kávu alebo čaj). Sitko, ktoré sa nachádza vo French presse nám pomôže správne napeniť mlieko. Po malej chvíli cítime, že pohyb so sitkom ide ťažšie, vtedy sme vo finálnej fáze spenenia. Vyberieme vrch French pressu a so speneným Sproudom jemne zakrúžime a pobúchame o pracovnú dosku, aby sme odstránili bublinky.
- Napenené mlieko vlejeme do nášho Chai latte základu. Na penu, ktorá sa nám vytvorila navrchu nastrúhame muškátový orech a vychutnávame pri pohľade z okna.
- Podľa ajurvédy má Chai latte očistné a liečivé účinky. Vyskúšaj a uvidíš, ako sa ti zastaví čas.
Dobrú chuť!