Karamelovo-jablkový ovsený koláč

Príprava 50 minút
Porcie 9
Kalórie 298

Ingrediencie

na cesto

  • 120 g jemných ovsených vločiek
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 g jablkového pyré (detskej jablkovej výživy)
  • 50 g jemného arašidového masla
  • 20 ml olivového oleja
  • štipka soli

na náplň

  • 200 g smotanového syra
  • 200 g jemného tvarohu
  • 50 ml javorového sirupu
  • 1 väčšie jablko

na karamel

  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 ml šľahačkovej smotany
  • 20 g masla
  • 20 ml vody

na dokončenie

  • 1 Barebells Soft Bar Caramel Choco

Barebells Soft Bar Caramel Choco
55 g

2.25 €
  1. Ovsené vločky premiešame s múkou, cukrom a štipkou soli.
  2. Pridáme jablkové pyré, arašidové maslo a vypracujeme cesto s konzistenciou posýpky.
  3. Dve tretiny posýpky vsypeme do malého plechu (20 x 20 cm) vystlaného papierom na pečenie a poriadne utlačíme.
  4. Smotanový syr s tvarohom a javorovým sirupom vymiešame dohladka a natrieme na pripravený korpus.
  5. Jablko ošúpeme, nakrájame na malé kocky a naukladáme na smotanový krém. Na záver koláč zasypeme zvyšným cestom a pečieme ho 30 minút pri teplote 180 °C.
  6. Cukor s vodou bez miešania necháme roztopiť v menšom hrnci. Keď začne tekutina karamelizovať, vmiešame maslo a metličkou poriadne miešame, aby sme rozmiešali tvrdé kúsky cukru.
  7. Karamel odstavíme z plameňa a pomaličky vmiešame smotanu. Karamel necháme úplne vychladnúť a skladujeme ho v uzatvorenej nádobe v chladničke (na koláč spotrebujeme približne polovicu, zvyšný môžeme použiť na palacinky/do jogurtu...)
  8. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, ideálne cez noc v chladničke. Podávame ho dozdobený kúskami Barebells tyčinky a preliaty karamelom.

Dobrú chuť!


Podobné recepty