Karamelovo-jablkový ovsený koláč
Príprava
50 minút
Porcie
9
Kalórie
298
Ingrediencie
na cesto
- 120 g jemných ovsených vločiek
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 50 g trstinového cukru
- 50 g jablkového pyré (detskej jablkovej výživy)
- 50 g jemného arašidového masla
- 20 ml olivového oleja
- štipka soli
na náplň
- 200 g smotanového syra
- 200 g jemného tvarohu
- 50 ml javorového sirupu
- 1 väčšie jablko
na karamel
- 50 g kryštálového cukru
- 30 ml šľahačkovej smotany
- 20 g masla
- 20 ml vody
na dokončenie
- 1 Barebells Soft Bar Caramel Choco
- Ovsené vločky premiešame s múkou, cukrom a štipkou soli.
- Pridáme jablkové pyré, arašidové maslo a vypracujeme cesto s konzistenciou posýpky.
- Dve tretiny posýpky vsypeme do malého plechu (20 x 20 cm) vystlaného papierom na pečenie a poriadne utlačíme.
- Smotanový syr s tvarohom a javorovým sirupom vymiešame dohladka a natrieme na pripravený korpus.
- Jablko ošúpeme, nakrájame na malé kocky a naukladáme na smotanový krém. Na záver koláč zasypeme zvyšným cestom a pečieme ho 30 minút pri teplote 180 °C.
- Cukor s vodou bez miešania necháme roztopiť v menšom hrnci. Keď začne tekutina karamelizovať, vmiešame maslo a metličkou poriadne miešame, aby sme rozmiešali tvrdé kúsky cukru.
- Karamel odstavíme z plameňa a pomaličky vmiešame smotanu. Karamel necháme úplne vychladnúť a skladujeme ho v uzatvorenej nádobe v chladničke (na koláč spotrebujeme približne polovicu, zvyšný môžeme použiť na palacinky/do jogurtu...)
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, ideálne cez noc v chladničke. Podávame ho dozdobený kúskami Barebells tyčinky a preliaty karamelom.
Dobrú chuť!